Λειτουργία-Κανόνες

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
admin
Site Admin
Δημοσιεύσεις: 19
Εγγραφή: Δευ Μάιος 28, 2018 11:45 pm

Λειτουργία-Κανόνες

Δημοσίευση από admin » Τρί Μάιος 29, 2018 10:18 am

Καλωσήλθατε στην Πλατφόρμα Κοινωνικής Οικονομίας!

Η συγκεκριμένη πλατφόρμα προσπαθεί να απαντήσει σε ένα βασικό κενό της νεοσύστατης Κοινωνικής Οικονομίας στη χώρα μας, τη διασύνδεση και το διαμοιρασμό γνώσης μεταξύ των πονημάτων ΚΑΛΟ. Ελλείψη ενός θεσμικού εργαλείου για την πραγματοποίηση αυτών των απαραίτητων λειτουργιών, θεωρήσαμε ότι πρέπει να αναλάβουμε πρωτοβουλίες για να γεφυρώσουμε τις αξιόλογες προσπάθειες που χτίζονται ανά την Ελλάδα. Άλλωστε αυτό επιτάσσει και η ίδια η φύση της Κοινωνικής Οικονομίας, την ανάληψη πρωτοβουλιών για τη κάλυψη εκείνων των κενών που αφήνουν ο στενά δημόσιος καθώς και ο στενά ιδιωτικός τομέας. Κατά συνέπεια το ίδιο το εγχείρημα του φορουμ το προσεγγίζουμε σαν ένα εγχείρημα Κοινωνικής Οικονομίας. Σε μεταγενέστερη φάση και με βάση την πρόοδο της πλατφόρμας υπάρχει η φιλοδοξία το θεσμικό και οργανωτικό της πλαίσιο να μετεξελιχθεί σε φορέα ΚΑΛΟ, ενδεχομένως και σε ΚΟΙΝΣΕΠ.

Η προσωπική ερευνητική δραστηριότητα φανέρωσε ότι σε ένα νεοσύστατό τομέα ο οποίος ουσιαστικά θεσμοθετήθηκε με το νόμο 4430/2016, τα κενά γνώσης και δικτύωσης παραμένουν τεράστια. Πόσο μάλλον σε έναν κατακερματισμένο Ελλαδικό χώρο όπου τα θεσμικά όργανα συστηματικά υπολειτουργούν. Έτσι για παράδειγμα, η επαφή μιας ΚΟΙΝΣΕΠ του Β Αιγαίου με μια ΚΟΙΝΣΕΠ της Κρήτης, όπου τα αντικείμενα μπορεί να είναι συναφή (αγροτικά), αποτελεί ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα. Φιλόδοξη στόχευση λοιπόν αυτής της πλατφόρμας είναι ο διαμοιρασμός τεχνογνωσίας, εμπειριών και δικτύων μεταξύ των πονημάτων Κοινωνικής Οικονομίας στην Ελλάδα.

Λειτουργία:
Σε αυτήν την πρώιμη φάση έχουμε οραματιστεί τη λειτουργία της πλατφόρμας γύρω από τους εξής άξονες:
1) Διαβούλευση γύρω από ζητήματα θεσμικά, οργανωτικά, οικονομικά κτλ. Κομβικό ρόλο μπορεί να παίξει η ερευνητική εμπειρία καθώς και η εμπειρία παλαιοτέρων φορέων ΚΑΛΟ
2) Άμεση επικοινωνία (p2p) μεταξύ φορέων για επί μέρους ζητήματα που άπτονται των κοινών τους ενδιαφερόντων
3) Επιδίωξη εξωστρέφειας και προβολής των εγχειρημάτων ΚΑΛΟ καθώς και των Δικτύων ΚΑΛΟ.
4) Σε μακροπρόθεσμο στάδιο, μέσω της δικτύωσης ΚΑΛΟ μια παράλληλη δικτύωση αγορών για την πρόωθηση προιόντων.

Εϊναι αυτονόητο, αλλά πρέπει να ειπωθεί ρηρά ότι το παρόν εγχείρημα έιναι μη κερδοσκοπικό καθώς και μη προσωπικό. Φιλοδοξία είναι και η ίδια η διαχείρηση της πλατφόρμας να διαμοιραστεί σε μεταγενέστερη φάση στους ίδιους τους φορείς και στα δίκτυα. Με βάση αυτή την αρχή οι κανόνες είναι σαφείς και κατηγορηματικοί και δεσμεύουν και τον ίδιο τον διαχειριστή. Για την ακρίβεια κυρίως αυτόν.

Κανόνες:
1) Δεν υπάρχει ιεραρχική δομή, υπό την έννοια ότι καθέ εγγεγραμένος αποτελεί ισάξιο μέλος της κοινότητας.
2) Τα μέλη μπορούν να είναι φορείς ΚΑΛΟ, ιδρύματα, ερευνητές και γενικά κάθε ένας που θεωρεί ότι συμβάλλει και θέλει να συμβάλλει στην κοινότητα ΚΑΛΟ. Πρέπει όμως εδώ να τονιστεί ότι η πλατφόρμα αφορά πρωτίστως τις ανάγκες των εγχειρημάτων ΚΑΛΟ και θα διασφαλιστεί ότι ο ρόλος μη φορέων ΚΑΛΟ θα είναι επικουρικός.
3) Κάθε φορέας μπορεί να θέσει οποιοδήποτε πρόβλημα και ζήτημα το οποίο άπτεται των δραστηριοτήτων ΚΑΛΟ.
4) Δραστηριότητα ιδιωτικών, κερδοσκοπικών φορέων αποκλείεται.
5) Το κανονιστικό πλαίσιο καθορίζεται και επικυρώνεται μόνο από τα ίδια τα μέλη της πλατφόρμας. Συνεπώς αυτή η αρχική καταγραφή θα βρίσκεται συνεχώς σε διαβούλευση και κάτω από την επιτήρηση των μελών.

Τέλος, είναι σημαντικό να τονιστεί ότι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του τομέα της ΚΑΛΟ είναι η αδιαφορία, η μη συμμετοχικότητα και το φαινόμενο των free riders (επωφελούμενοι από δραστηριότητες άλλων). Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι πολύ συχνά ο μαρασμός και η παρακμή πολύ φιλόδοξων και ελπιδοφόρων προσπαθείων. Είναι λοιπόν καθήκον όλων μας, αν θεωρούμε ότι η παρούσα προσπάθεια αγγίζει ένα σημαντικό πρόβλημα του τομέα, να φροντίσουμε να ευοδώσει. Η συμμετοχικότητα δεν είναι δικαίωμα, είναι αναγκαία υποχρέωση και προαπαιτούμενο. Καλούμαστε όλοι να τη διαφυλάξουμε.

Σας καλωσορίζω λοιπόν για ακόμα μια φορά, σε ένα εγχείρημα που ξεκινάει ως μια πράξη κατά τα άλλα εγωιστική. Και αυτό γιατί το πρότερο προσωπικό αίσθημα ευθύνης της δικτύωσης μετακυλίεται πλέον στον ίδιο τον τομέα. Η επιτυχία ή η αποτυχία του δεν θα είναι πλέον προσωπικές αλλά επιτυχίες ή αποτυχίες του ίδιου του τομέα. Καλή αρχή λοιπόν σε σας !!!
Απάντηση